Skab et naturligt rum i hjemmet med grønne planter

Grønne, frodige planter er et lille stykke natur, som du kan få stor glæde af indenfor hjemmets fire vægge.

Det er der flere årsager til, da levende planter gavner både den mentale og fysiske sundhed hos mennesker. Du kender det sikkert: Når du går en tur i skoven på en solskinsdag, stiger humøret helt naturligt – vi er ganske enkelt bedre tilpas, når vi er ude blandt naturens træer og planter. 

Den effekt viser sig også at være gældende, når det drejer sig om planter i hjemmet.

De grønne planter er smukke at se på, giver øget velvære og virker afstressende at være omgivet af. Du kan endda købe planter, der helt af sig selv renser luften i rummet. Videnskabelige undersøgelser viser f.eks at fredsliljen kan reducere giftstoffer såsom benzen, ammoniak og acetone. Andre planter med luftrensende evner er aloe vera, guldranke, palme og svigermors skarpe tunge. Planterne liver op i indretningen på en naturlig måde. Du kan bruge forskellige typer potter, f.eks. er hængeplanter en måde at skabe mere naturlighed i hjemmets stil. 

Planter er sunde for os på mange måder. F.eks. viser en undersøgelse af den norske forsker Tove Fjeld, at kontorarbejdere, der begyndte at arbejde i et rum med planter, oplevede 52 % fald i almindelige sygdomme såsom forkølelse, influenza, hovedpine og hudirritation. Sygefraværet faldt også blandt medarbejderne fra 17% til 6%. Vi har som mennesker brug for en eller anden form for naturkontakt, hvad enten det er på arbejdspladsen, i hjemmet eller ude på en gåtur i det grønne. 

Hvis du har lejlighed med altan, kan du med fordel indrette et helt frodigt rum med grønne planter. Her er det en fordel at tænke alle altanens flader ind, også væggene. Man kan f.eks købe plantekasser, der monteres på væggen. Kombiner hængende planter med planter i krukker. En liggestol med lækre puder og et lille sidebord fuldender altanens rum, der giver mulighed for velvære og afslapning.  

De fleste planter er ikke særligt svære at passe. Spørg ved plantecentret eller blomsterhandleren, hvordan du gør. En tommelfingerregel er at de fleste stueplanter har brug for regelmæssig vanding, dvs. en gang om ugen. Derudover skal der en gang imellem tjekkes, om planten er groet for stor til potten. Du kan tilføje gødningsstave til jorden og på den måde sørge for at planten har den næring, den har brug for. Hvis planten er blevet gul i bladene, er det ofte tegn på at der er behov for gødning. 

Der er mange gode grunde til at bruge planter til at skabe et grønt rum i dit hjem. Du kan læse flere nyttige tips til at indrette et personligt hjem her