Ejeraftalen for nybegyndere

Der er desværre utroligt mange erhvervsdrivende derude der ikke har den fjerneste idé om hvad en ejeraftale er, før de sidder i saksen og virkelig har utroligt meget brug for en. Hvis du er erhvervsdrivende eller iværksætter og ikke har den fjerneste idé om hvad en ejeraftale egentligt er, så er du kommet til det rigtige sted. 

Ejeraftalen er en af de små dokumenter indenfor erhvervsliv der kan gøre alt forskellen når der skal løses problemer oppe i ledelsen eller der skal skiftes en partner ud med en anden. 

Hvad er ejeraftalen?

En ejeraftale er et lille (nogengange lidt længere, alt efter virksomhedens størrelse) dokument med nogle retningslinjer på der skal sikre en fremgangsmåde for ledere i tilfælde af uoverensstemmelser. 

Ejeraftalen er i bund og grund med til at sikre at der ikke lige pludselig er en anpartshavende der hopper med en stor del af kagen. Ejeraftalen kan også sikre virksomheden mod uoverensstemmelse i ledelsen – hvilket i sidste ende er med til at give alle en bedre oplevelse på arbejdspladsen. 

Som de fleste nok ved- eller er klar over, så er der få ting der er lige så irriterende at være ansat under som chefer der ikke er helt enige om hvordan man bedst bør- og skal gøre tingene, det skaber både forvirring og en mindre lyst til at arbejde fra alles sider. 

Kan man selv lave den?

Det er muligt selv at skrible en ejeraftale sammen til dig og din partner, det er faktisk slet ikke specielt svært. I skal bare skrible nogle retningslinjer eller procedurer ned for hvad i gør hvis i er uenige og så er den ged sådan set barberet. 

Hvis du gerne vil gardere dig helt og aldeles kunne du jo tage aftalen med til en advokat som kunne forsegle den med gyldighed og underskrifter og det hele – det ville i hvertfald være med til at gøre det sværere for en af anpartshaverne at snyde dig/jer på sigt. 

På falderebet

Så bør du, hvis du er iværksætter eller erhvervsdrivende, virkelig overveje at få lavet en nu hvis ikke du allerede har en. Ejeraftalen er en af de ting der er fine nok at få lavet fra start af, men som udstråler usikkerhed på fremtiden hvis den bliver lavet senere. Det kunne også være at du oplevede modvillighed fra andre ledere, hvis du kommer og vifter en ejeraftale op i hovedet på dem mange år efter i er startet.